Galaretka truskawkowa z migdałami

Szybki deser z tegorocznych truskawek



Składniki:

½ kg truskawek,
4 łyżki cukru,
2 łyżki zmielonych migdałów,
3 łyżeczki żelatyny,
1 łyżeczka cukru pudru.

Wykonanie:

Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić na chwilę, a w międzyczasie umyć truskawki, obrać z szypułek i posypać dwoma łyżkami cukru. Zagotować jedną szklankę wody z pozostałym cukrem i żelatyną. Truskawki zmiksować i wymieszać z przygotowanym płynem z żelatyną. Pucharki wypłukać zimną wodą, posypać migdałami wymieszanymi z jedną łyżką cukru pudru i wlać przestudzoną galaretkę. Wstawić do lodówki i przed podaniem wyłożyć na półmisek.

Tradycyjna Kuchnia