Szarlotka z truskawkami- ekspresowa

Ekspresowy przepis na pysznÄ… szarlotkÄ™ z truskawkami.



Składniki:

25 dag mÄ…ki,
10 dag masła,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżka smalcu,
2 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 białek,
17 dag cukru,
5 łyżek dżemu truskawkowego,
75 dag jabłek,
½ kg truskawek,
1 galaretka cytrynowa,
5 dag orzechów włoskich,
tłuszcz do formy,
wiórki do formy.

Wykonanie:


Z masła, śmietany, smalcu, mąki, żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut.


JabÅ‚ka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypkÄ… galaretkÄ…. 


Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, naÅ‚ożyć pokrojone truskawki, 


na wierzch usmażone jabÅ‚ka, nastÄ™pnie ubitÄ… pianÄ™ z cukrem. 


Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Szarlotka z truskawkami - brzmi i wyglÄ…da ciekawie :)
    Pozdrawiam, Asia z btth.pl

    OdpowiedzUsuń