Składniki:
25 dag mÄ…ki,
10 dag masła,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżka smalcu,
2 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 białek,
17 dag cukru,
5 łyżek dżemu truskawkowego,
75 dag jabłek,
½ kg truskawek,
1 galaretka cytrynowa,
5 dag orzechów włoskich,
tłuszcz do formy,
wiórki do formy.
Wykonanie:
Z masła, śmietany, smalcu, mąki, żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut.
Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.
Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,
na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.
Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika.
Szarlotka z truskawkami - brzmi i wyglÄ…da ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Asia z btth.pl