Ciasto z kryształkowymi galaretkami, prześwitującymi pod słońce to smak mojego dzieciństwa. Już dawno nie robiłam takich pyszności :) Prawda, że wygląda cudnie?
1 szklanka maki tortowej
1 łyżka budyniu
4 jaja
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
tłuszcz do formy
wiórki do formy
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Utrzeć żółtka z proszkiem do pieczenia, a białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z utartymi żółtkami. Następnie dodać mąkę, budyń, ocet i dokładnie wymieszać. Całość wylać na przygotowaną blachę i upiec w temperaturze 170 stopni około ½ godziny. Po ostudzeniu przekroić biszkopt i przełożyć kolorową masą.
Składniki na masę:
400 gram śmietany kwaśnej
4 kolorowe galaretki
½ szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
1 aromat pomarańczowy
Wykonanie masy:
Galaretki (kolorowe) rozpuścić każdą z osobna w jednej szklance gorącej przegotowanej wody, ostudzić i pokroić w kostkę.
Śmietanę połączyć z cukrem i mieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i letnią wlać do śmietany. Wymieszać, dodać aromat, wrzucić pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i od razu nałożyć na pokrojony biszkopt.
Przycisnąć drugą połową biszkoptu i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.
super :) wygląda świetnie !!
OdpowiedzUsuńTeż pamiętam takie kolorowe ciacho z dzieciństwa, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń