Ciasto z galaretką w kostkach w mlecznej osłonie

Ciasto z kryształkowymi galaretkami, prześwitującymi pod słońce to smak mojego dzieciństwa. Już dawno nie robiłam takich pyszności :) Prawda, że wygląda cudnie?

Składniki na biszkopt:

1 szklanka maki tortowej
1 łyżka budyniu
4 jaja
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
tłuszcz do formy
wiórki do formy

Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Utrzeć żółtka z proszkiem do pieczenia, a białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z utartymi żółtkami. Następnie dodać mąkę, budyń, ocet i dokładnie wymieszać. Całość wylać na przygotowaną blachę i upiec w temperaturze 170 stopni około ½ godziny. Po ostudzeniu przekroić biszkopt i przełożyć kolorową masą.

Składniki na masę:

400 gram śmietany kwaśnej
4 kolorowe galaretki
½ szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
1 aromat pomarańczowy

Wykonanie masy:

Galaretki (kolorowe) rozpuścić każdą z osobna w jednej szklance gorącej przegotowanej wody, ostudzić i pokroić w kostkę. 


Śmietanę połączyć z cukrem i mieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia. 


Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i letnią wlać do śmietany. Wymieszać, dodać aromat, wrzucić pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i od razu nałożyć na pokrojony biszkopt. 


Przycisnąć drugą połową biszkoptu i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.

Smaki dzieciństwa  Smaki dzieciństwa

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. super :) wygląda świetnie !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też pamiętam takie kolorowe ciacho z dzieciństwa, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń