Sakiewki z ciasta francuskiego


Sakiewki są świetną przystawką/deserem zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Farsz może być dowolny! Poniżej przedstawiam przepis na ciasto francuskie.


Składniki:

ciasto maślane:
• 13 dag mÄ…ki
• 30 dag masÅ‚a
ciasto kluskowe:
• 15 dag mÄ…ki
• 1 Å‚yżeczka rumu
• 2 żółtka
• sól
farsz pieczarkowy:
• 30 dag pieczarek
• cebula
• sól, pieprz
• masÅ‚o
• 1 Å‚yżka startej bulki
farsz owocowy:
• owoce sezonowe np. truskawka, Å›liwka
• cukier wanilinowy


Wykonanie:

CIASTO MAŚLANE: zagnieść składniki z taką ilością wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta (jak na makaron). Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.

CIASTO KLUSKOWE: zagnieść mąkę z masłem i uformować w kostkę. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto kluskowe rozwałkować w prostokąt (aby środek był grubszy niż boki). Ułożyć na nim ciasto maślane i zawinąć w kształt koperty. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. UWAGA: wałkujemy niezbyt mocno, gdyż może spowodować to rozgrzanie ciasta i tłuszczu w nim zawartego, co w konsekwencji spowoduje oddzielenie się ciasta od tłuszczu! Rozwałkowane ciasto składamy ponownie w kopertę i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Czynność (wałkowania, składania i mrożenia) powtarzamy czterokrotnie. Po czwartej powtórce rozwałkujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy kwadraty o boku ok. 8-10 cm

FARSZ PIECZARKOWY: podsmażamy pieczarki z cebulką na rozgrzanym maśle. Przyprawiamy i dodajemy bułkę tartą (scala składniki, ułatwiając nakładanie do sakiewek)

Nakładamy owoce lub pieczarkowy farsz i zawijamy rogi, aby powstały na kształt sakiewek.


Układamy gotowe sakiewki na blasze i smarujemy białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.





Rady:

Sakiewki owocowe najlepiej piec osobno, a sakiewki z pieczarkami osobno. Istnieje bowiem możliwość, że zmieszają się zapachy.

Sakiewki z pieczarkami można podawać z barszczem, natomiast sakiewki owocowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub polane syropem owocowym!

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz