Zupa marchewkowa z pomarańczą

Odżywcza, delikatna i smaczna zupa na obiad.

Składniki:

Marchewka 45 dag
Cebula biała 1 szt.
Wywar drobiowy  850 ml (może być z kostki)
Pomarańcza 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Masło 2 łyżki
Natka pietruszki

Wykonanie:

Marchewkę, cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w garnku z dodatkiem masła, powoli przez 10 minut. Następnie wlać wywar, przykryć i dusić do miękkości przez około 40 minut. Pod koniec wrzucić drobno startą skórkę z pomarańczy i sok. Doprawić do smaku i ostudzić pod przykryciem. Całość zmiksować, podgrzać, doprawić w razie potrzeby, posypać natka pietruszki i podawać  do obiadu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz