Racuchy z kiszoną kapustą- fuczki

Swoje dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, dlatego kuchnia regionalna z tych okolic jest mi szczególnie bliska. Dziś racuchy na słono z kapustą kiszoną, czyli tak zwane fuczki.



Składniki:

2 szklanki mąki
1,5 kg kiszonej kapusty
2 jajka
1 szklanka mleka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
kwaśna śmietana

Wykonanie:

Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli i dobrze odcisnąć. Następnie z mąki, jajek, mleka zrobić ciasto naleśnikowe, zmieszać z kapustą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron złociście. Podawać z kwaśną śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

6 komentarzy:

  1. Pyyyycha! To propozycja dla tych wszystkich, którzy są fanami (jak ja!) wszelkich potraw z kapustą kiszoną, jak np. pierogi, czy krokiety. Dziękuję za przepis - dziś był ekspresowy i pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała jest kuchnia regionalna. Nigdy takich nie jadłam, ale wypróbuję :) Choć może kiedy byłam w Bieszczadach jaka dziecko, mogło się zdarzyć tylko nie pamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe placuszki, muszę zrobić :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! U mnie dziś placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej. Bardzo lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie wiedziałam, że się tak nazywają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rety, takich racuszków jeszcze nie jadłam ale chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń