Zimowy torcik z owocami

Pyszny torcik z wykorzystaniem mrożonych owoców.



Składniki:

¾ szklanki cukru pudru
15 dag masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
½ łyżeczki cynamonu
1 ½ szklanki mąki tortowej
1 torebka bitej śmietany
200 ml mleka
1 szklanka mrożonych owoców
1/3 szklanki dżemu lub konfitury
słodycze do ozdoby
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Wykonanie:

Bitą śmietanę ubić z mlekiem wg. opisu na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce. Cukier utrzeć z masłem, dodając żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Następnie wsypać mąkę z cynamonem, wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce, rozwałkować na stolnicy, przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Ciasto zostawić w piekarniku do wystudzenia. Po czym przykryć serwetą i odstawić na kilka godzin. Następnie ciasto posmarować dżemem lub konfiturą, nałożyć bitą śmietanę, ozdobić owocami i słodyczami i przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz