Ogórki kiszone na zimę- sprawdzony przepis

Kiszone ogórki to typowo polski przysmak, których skosztowania nie potrafimy sobie odmówić. 
Poprawiają pracę układu nerwowego oraz koncentrację, witaminę E oraz K, a także składniki mineralne.

U mnie dziś dopiero co zakiszone ogórki :)



Składniki:

1 kg ogórków gruntowych,
1 ½ łyżki soli
1,5 ząbku czosnku/słoik
0,5 chrzanu z liściem/ słoik
1 liść laurowy/ słoik
3-4 ziaren pieprzu/słoik

Wykonanie:

Ogórki umyć, włożyć do wyparzonych słoików, zalać przegotowaną ostudzoną wodą z solą ( około 2 szklanki).
Z 1 kg ogórków wychodzi około 2 słoiki litrowe. Do każdego słoika dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chrzan pokrojony w słupki, liść laurowy i pieprz. Zamknąć słoiki i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz