Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki

Jakiś czas temu trafiłam na fenomenalną książkę pt "Kuchnia bez pszenicy", której autor William Davis przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy- niezwykle smaczne i zdrowe, a także pomagające w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

Pozbycie się mąki pszennej z diety lub nawet jej ograniczenie nie jest proste. Odstawiając ją pozbywamy się głównego składnika chlebów i innych wypieków. Potrzeba nam zatem czegoś, co mogłoby zastąpić mąkę pszenną.
Dlatego na początek omówmy- BEZPSZENNE MĄKI. Jakie są? gdzie je kupić? jaki jest ich przeciętny koszt? (z swoich analizach korzystałam z materiałów udostępnionych na stronach www.bio-kiosk.pl, www.biosklep.eu, biokurier.pl, www.eko-market.pl oraz vegabutik.pl)




Mąka z pestek dyni

Jest bogatym źródłem łatwo strawnego białka oraz błonnika, który wspiera poprawne funkcjonowanie jelit, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu uczestniczy w utrzymaniu masy ciała.

koszt: 6,90-8,90 zł/ 300 gram

Mąkę można kupić z sklepach ekologicznych lub spróbować przyrządzić samemu (pestki są miękkie i łatwo je zmielić).

Mąka z ciecierzycy

Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na niego (ważne dla kobiet w ciąży), jest bogata w błonnik, NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas (27%), wit. B1 (58%), wit. B6 (27%), fosfor (45%), magnez (31%), cynk (32%), selen (26%) i mangan (67%). A nawet miedź (26%). Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom.

koszt: 8,8-15,00 zł/ 500 gram

Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych

Mąka ryżowa bezglutenowa


Do wyrobu mąki ryżowej można użyć zarówno ryżu białego jak i brązowego. Może ona zastąpić w wypieku mąkę pszenną (ok. 10-15%). W rezultacie otrzymamy pieczywo o delikatnie słodkawym posmaku. Mąka ryżowa może też stanowić doskonała posypkę.

Koszt: 5-8 zł/ 500 gram

Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych

Mąka kukurydziana


Szerokie zastosowanie tej mąki w żywieniu jest związane z jej dużą wartością dietetyczną. Zawiera ona dużo białka, witaminy A, B i E oraz błonnika, znacznie ułatwiającego trawienie. Nie zawiera glutenu, natomiast ze względu na wysoką zawartość skrobi świetnie nadaje się do wypieków ciast i pieczywa w którym nie jest pożądane utworzenie siatki glutenowej – n.p. w biszkoptach.

Koszt: około 6zł/ 500 gram

Mąka dostępna w większości sklepów spożywczych


Mączka i mąka migdałowa

Mąka i mączka migdałowa jest spośród wszystkich zdrowych mąk produktem najbardziej uniwersalnym. Jest produkowana poprzez staranne rozdrobnienie nasion migdałowca. Podobnie jak migdały jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości białka (ok. 20%). Mąkę stosujemy do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów.

koszt: 12,5- 30,00 zł/ 300 gram

Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości)

Mączka z ziarna sezamowego

Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziarna sezamowego. Idealnie nadaje się do potraw z papryki, sera, cebuli.

koszt: około 8 zł/ 250 gram

W sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo dostępnych ziaren sezamowych.

Mączka z ziaren słonecznika



Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową.
koszt: około 6-8 zł/ 350 gram

Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych.

Mąka z orzechów włoskich



Mąka z orzecha włoskiego zawiera znaczne ilości witaminy E i witamin z grupy B oraz potasu, fosforu i magnezu. Cechuje się wspaniale słodkim smakiem i zapachem orzechów włoskich, dlatego jest polecana do wszelkiego rodzaju słodkich i słonych wypieków, w celach dekoracyjnych, a także jako produkt zastępczy w diecie bezglutenowej.

Koszt: około 10zł/ 250 gram

Mąka dostępna w sklepach ekologicznych

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa może zastąpić tradycyjną mąkę i posłużyć jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach. Nadaje się do pieczenia, może również być użyta jako posypka lodów, wszelkich deserów i sałatek, a także jako panierka.

Koszt: ok. 23zł/ 500 gram

Mąka dostępna w sklepach ekologicznych

Mąka z kasztanów


Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy produkt pochodzenia organicznego jest wolny od glutenu, lekkostrawny. Nadaje się do wypieku ciastek oraz jako dodatek do wypieku chleba i smażenia naleśników, zagęszczania sosów i zup.

Koszt: 23zł /400 gram
Mąka dostępna w sklepach ekologicznych


Tradycyjna Kuchnia