Idealny pomysł na piątkowy obiad :) Świetnie sprawdzi się również na wigilijnym stole (jako alternatywa tradycyjnego karpia)
Składniki:
40 dag mięsa z karpia,
1 czerstwa bułka,
1 jajo,
1 białko,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa do smaku,
1 ½ szklanki wywaru warzywnego,
liść laurowy.
Składniki na sos:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
¾ szklanki mleka,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
1 łyżka ketchupu,
1 łyżka soku z cytryny,
1 szczypta gałki muszkatołowej,
1 szczypta ostrej papryki.
Wykonanie:
Karpia dokładnie oczyścić, wyfiletować i pokroić. Następnie zmielić w maszynce dwa razy z czerstwą bułką. Dodać jajko z białkiem, przyprawy, zieleninę i dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Formować kulki wielkości jajka i kłaść do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 20 minut.
Wykonanie sosu:
Masło rozcieramy z mąką na patelni, rozprowadzamy mlekiem i wywarem około ¾ szklanki i doprawiamy do smaku. Klopsiki włożyć do sosu, chwilę podgotować.
Jakie ładne równe klopsiki jak spod formy :)
OdpowiedzUsuńSuper takie klopsiki rybne, mniam :)
OdpowiedzUsuń