Kapuśniak prosty przepis

Tradycyjna, regionalna zupa polska. Ma swoich zdecydowanych zwolenników, do których bez wątpienia należę. Uwielbiam ją w takiej formie jak dziś (czyli ze świeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej)



Składniki:

1 kg kapusty białej
25 dag wędzonki
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 marchewki
1 szklanka fasoli
25 dag ziemniaków
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka Bazyli
3 ząbki czosnku
3 goździki
sól, pieprz

Wykonanie:


Fasolę namoczyć przez kilka godzin. Kapustę drobno posiekać, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę i wraz z fasolą i włożyć do garnka. Cebulę obrać, naszpikować goździkami, włożyć również do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucić wędzonki , przyprawić do smaku i dogotować do miękkości.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Moja ulubiona zupa z dzieciństwa :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń