Składniki na ciasto majonezowe:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
8 jaj
1 szklanka majonezu
2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy
Wykonanie ciasta majonezowego:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut w dużej tortownicy.
Składniki masy waniliowej (polecam również inny krem waniliowy)
1 jajo
5 żółtek
3 serki waniliowe homogenizowane
3 płaskie łyżki żelatyny
1 kostka margaryny
1 ½ szklanki mleka w proszku
¾ szklanki cukru
2 okrągłe andruty
Kakao
1 puszka kajmaku waniliowego
Wykonanie masy waniliowej:
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody i odstawić. Żółtka ubić z jajem i cukrem na parze i również odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na pulchną masę i dodawać w międzyczasie utarte jaja oraz serki. Następnie wsypywać mleko, wlać letnią żelatynę i podzielić na trzy równe części. Do dwóch części dodać po jednej łyżce kakao, a jedną zostawić białą. Ciasto majonezowe przekroić na pół.
Złożyć w następujący sposób:
połowa ciasta +masa ciemna +
wafel+ kajmak+ wafel+
masa ciemna +druga połowa ciasta. Następnie posmarować jasną masą i posypać kakao.
Część ciasta możemy włożyć do zamrażarki i podawać w wersji mrożonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz