Tort waniliowy na cieście majonezowym

Wydawać by się mogło, że majonez i słodkie desery nie idą w parze. Nic bardziej mylnego :) Każdy kto wypróbuje to ciasto zmienia zdanie na ten temat- wypróbowałam już to na znajomych, którzy byli niezwykle zdziwieni jak mówiłam, że to ciasto z majonezem. Polecam, bo ciasto jest miękkie, delikatne - po prostu pyszne!



Składniki na ciasto majonezowe:

½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
8 jaj
1 szklanka majonezu
2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat cytrynowy

Wykonanie ciasta majonezowego:


Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut w dużej tortownicy.



Składniki masy waniliowej (polecam również inny krem waniliowy)

1 jajo
5 żółtek
3 serki waniliowe homogenizowane
3 płaskie łyżki żelatyny
1 kostka margaryny
1 ½ szklanki mleka w proszku
¾ szklanki cukru
2 okrągłe andruty
Kakao
1 puszka kajmaku waniliowego

Wykonanie masy waniliowej:

Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody i odstawić. Żółtka ubić z jajem i cukrem na parze i również odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na pulchną masę i dodawać w międzyczasie utarte jaja oraz serki. Następnie wsypywać mleko, wlać letnią żelatynę i podzielić na trzy równe części. Do dwóch części dodać po jednej łyżce kakao, a jedną zostawić białą. Ciasto majonezowe przekroić na pół.

Złożyć w następujący sposób:

połowa ciasta +masa ciemna + 


wafel+ kajmak+ wafel+


 masa ciemna +druga połowa ciasta. Następnie posmarować jasną masą i posypać kakao. 


Część ciasta możemy włożyć do zamrażarki i podawać w wersji mrożonej.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz