Polecam również inne gruszkowe przepisy
6 gruszek
½ litra mleka
20 dag cukru
5 żółtek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 dag mielonych migdałów
1 cukier waniliowy
1 cytryna
1 łyżka alkoholu
1 łyżka cukru na karmel
Wykonanie:
Roztopić łyżkę cukru w odrobinie wody i odstawić. Gruszki obrać i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Następnie same owoce zahartować zimną wodą. Mleko zagotować z cukrami, a oddzielnie ubić żółtka z mąką ziemniaczaną i migdałami. Połączyć mleko z żółtkami i energicznie mieszając zagotować. Po ostygnięciu dodać alkohol np. rum. Gruszki wyłożyć na półmisek, zalać sosem migdałowym, następnie ozdobić karmelem.
Åšliczne gruszki :) I ten karmel...!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl