Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.
Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg.
Polecam również ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka
Składniki na ciasto:
35 dag mąki
1 żółtko
1 łyżka masła
Sól do smaku
200-220 ml ciepłej wody
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto
Składniki na farsz:
25 dag mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
½ szklanki mleka
1 cebula
1 łyżka tłuszczu
Sól do smaku
Pieprz
1 żółtko
Wykonanie farszu:
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę i przyprawić do smaku -dokładnie wymieszać.
Wykonanie pierogów:
Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać szklanką kółka, kłaść nadzienie i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie i podawać okraszone tłuszczem z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz