Barszcz czerwony zaraz obok żurku należy do moich ulubionych zup. Jakiś czas temu publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację. Dziś proponuję barszcz kiszony.
Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam!Składniki:
1 kg buraków ćwikłowych,
1 pęczek włoszczyzny,
1 główka czosnku,
3 litry wody,
2 łyżeczki soli.
Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w plastry, włożyć do słoja i zalać gorącą, osoloną wodą. Położyć w ciepłe miejsce, przykryć i zostawić przynajmniej na tydzień. Podczas kiszenia zbieramy szumowiny, następnie przelewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz