Ciasteczka Wielkanocne- jajeczka

Wielkanoc już tuż tuż, więc pora pomyśleć o smacznym menu. Te słodkie, kruche ciasteczka robię co roku :) wyglądają świetnie, a jeszcze lepiej smakują




Składniki:

1 jajo
3 żółtka
1 margaryna
1 opakowanie amoniaku
½ szklanki mleka
½ szklanki gÄ™stej Å›mietany
4 szklanki mÄ…ki
1 puszka brzoskwini
Cukier puder do posypania
TÅ‚uszcz do formy
Wiórki kokosowe

Wykonanie:

Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy całe jajo, śmietanę i mąkę- mieszamy dokładnie i łączymy z roztopionym w mleku amoniakiem.



Ciasto wykÅ‚adamy na stolnicÄ™ dobrze posypanej mÄ…kÄ…. LiteratkÄ… wycinamy w brzoskwiniach kółka, które nakÅ‚adamy na wczeÅ›niej wyciÄ™te owalne ciasteczka. 


Gotowe jajeczka układajmy na natłuszczonej, posypanej wiórkami formie. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.
Upieczone jajeczka posypujemy cukrem pudrem, omijając środek (brzoskwinia)

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Prześliczne ciasteczka, super pomysł :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Masakra! Jakie OPAKOWANIE amoniaku?
    Nie da się tych ciasteczek tknąć, po prostu jeden smród amoniaku......Przykre.....

    OdpowiedzUsuń