Zielone kluski ze szpinaku- gnocchi verdi

Gnocchi jest to rodzaj włoskich klusek (wł. gnocchi jest to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.






Składniki:

20 dag mÄ…ka,
1 jaja,
25 białego sera,
10 dag masła,
75 dag szpinaku,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Świeży szpinak chwilę podgotować w małej ilości osolonej wody, następnie odcedzić i drobno posiekać. Włożyć do garnka, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową, dodać masło i ser. Wbić jaja, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy 2 cm i 4 cm grubości. Gotować przez 5 minut, odcedzić i polać masłem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz