Kulebiaczek z pieczarkami i kiszoną kapustą

Ten "zawijaniec" pasuje na wiele okazji. Piekę go jako nietypowe połączenie ciasta drożdżowego z pieczarkowym nadzieniem. Wyrazistego akcentu potrawie dodaje kwaśna kiszona kapusta.



Składniki:

CIASTKO:
• 30 dag mąki
• 8 dag masła
• 1 żółtko
• 2 dag drożdży
• sól
• 1 łyżeczka cukru
• ½ szklanki mleka

FARSZ:
• 20 dag pieczarek
• 30 dag kiszonej kapusty
• 1 cebula
• pieprz, sól
• wegeta

Wykonanie:

CIASTO: wkruszyć drożdże do mąki, dodać sól, cukier i żółtko. Zalać całość mlekiem. Dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.FARSZ: ugotowaną kapustę wymieszać z przyprawami i pieczarkami.Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć farsz i zlepić brzegi. Przełożyć na formę, wysmarować kulebiaczek białkiem. Piec 45 minut w temp. 200 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz