Roladki z kurczaka w sosie grzybowym

Wyborna roladka na niedzielny obiad.

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
4 plasterki sera
4 plasterki szynki
1/3 młodej cukinii
1/3 papryki czerwone
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do formy
przyprawa do gyrosa

Składniki na sos:

20 dag świeżych grzybów leśnych
½ szklanki Å›mietanki 18%
sól i pieprz do smaku
1 żółtko jaja
1 płaska łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Fileta dokÅ‚adnie opÅ‚ukać, osuszyć na rÄ™czniku papierowym i przekroić wzdÅ‚uż. NastÄ™pnie posypać solÄ… i pieprz do smaku, po chwili delikatnie rozbić. PaprykÄ™, cukiniÄ™ obrać i pokroić w sÅ‚upki. Na każdym kawaÅ‚ku kurczaka ukÅ‚adać kolejno: plaster szynki, plaster sera, cukiniÄ™ i paprykÄ™, lekko posolić, zwinąć w roladkÄ™ i spiąć patyczkiem. Naczynie żaroodporne posmarować tÅ‚uszczem, wÅ‚ożyć przygotowane roladki,  posypać przyprawÄ… do gyrosa. Piec w temperaturze 190 stopni okoÅ‚o 50-60 minut. Gdy miÄ™so siÄ™ zarumieni podlać jednÄ… szklankÄ… wody. 

Przygotowanie sosu:

Grzyby oczyścić, dosyć drobno pokroić, zalać wodą, przyprawić do smaku i ugotować do miękkości. Śmietanę rozbełtać z mąką i żółtkiem, dodać do grzybów i chwilę podgotować. Ja do sosów dodaje żółtko jaja bo wtedy sos jest bardziej delikatny i gładki.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz