Wyborna roladka na niedzielny obiad.
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
4 plasterki sera
4 plasterki szynki
1/3 młodej cukinii
1/3 papryki czerwone
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do formy
przyprawa do gyrosa
Składniki na sos:
20 dag świeżych grzybów leśnych
½ szklanki Å›mietanki 18%
sól i pieprz do smaku
1 żółtko jaja
1 płaska łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Fileta dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i przekroić wzdłuż. Następnie posypać solą i pieprz do smaku, po chwili delikatnie rozbić. Paprykę, cukinię obrać i pokroić w słupki. Na każdym kawałku kurczaka układać kolejno: plaster szynki, plaster sera, cukinię i paprykę, lekko posolić, zwinąć w roladkę i spiąć patyczkiem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć przygotowane roladki, posypać przyprawą do gyrosa. Piec w temperaturze 190 stopni około 50-60 minut. Gdy mięso się zarumieni podlać jedną szklanką wody.
Przygotowanie sosu:
Grzyby oczyścić, dosyć drobno pokroić, zalać wodą, przyprawić do smaku i ugotować do miękkości. Śmietanę rozbełtać z mąką i żółtkiem, dodać do grzybów i chwilę podgotować. Ja do sosów dodaje żółtko jaja bo wtedy sos jest bardziej delikatny i gładki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz