Pierogi mojej Babci a zwłaszcza z nadzieniem z kapusty są wyborne.
Składniki na ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
60 dag maki
Składniki na farsz:
1 kg kapusty białej
2 białe cebule
1 łyżka smalcu
sól i pieprz ziołowy do smaku
½ szklanki kaszy jęczmiennej
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i wykroić szklanką krążki.
Wykonanie farszu:
Kapustę posiekać, ugotować i dobrze odcisnąć. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Po czym dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać okraszone zrumienioną cebulką lub posoloną kwaśną śmietaną.
Po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuń