Pierogi kapuściane z kaszą

Pierogi mojej Babci a zwłaszcza z nadzieniem z kapusty są wyborne.


Składniki na ciasto:

1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
60 dag maki

Składniki na farsz:

1 kg kapusty białej
2 białe cebule
1 łyżka smalcu
sól i pieprz ziołowy do smaku
½ szklanki kaszy jęczmiennej

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i wykroić szklanką krążki.

Wykonanie farszu:

Kapustę posiekać, ugotować i dobrze odcisnąć. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Po czym dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać okraszone zrumienioną cebulką lub posoloną kwaśną śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: