Super smakołyk dla naszych pociech.
Składniki na biszkopt:
Jajka 8 szt.
Cukier 8 łyżek
Mąka pszenna 8 łyżek
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Aromat pomarańczowy (kilka kropel)
Tłuszcz do formy
Wiórki kokosowe do formy
Wykonanie biszkoptu:
Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Składniki na masę:
Budyń śmietankowy 2 szt.
Mleko ½ litra
Cukier ½ szklanki
Bita śmietana (śnieżka) 1 opakowanie
Galaretka pomarańczowa 1 szt.
Sok pomarańczowy 100% 1 litr
Wykonanie masy:
Budynie ugotować w 850 ml soku pomarańczowego z dodatkiem cukru, a pozostałym sokiem namoczyć ostudzony biszkopt i zalać gorącym budyniem. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Śnieżkę ubić według opisu na opakowaniu, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać na zastygnięty na biszkopcie budyń. Wstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz