Ciasto żołądek

Przepis mojej cioci z Bieszczad, placek jest smaczny i puszysty.


Składniki:

Mąka pszenna 2 szklanki
Mak ¾ szklanki
Masło lub margaryna 25 dag
Jajka 6 szt.
Olej 6 łyżek
Cukier 1 ½  szklanki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Kakao 2 łyżeczki
Kisiel cytrynowy 1 łyżka
Cukier puder do posypki

Przygotowanie:

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie dodać dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę, z jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą (średnią) wymieszać z kakao a najmniejszą z łyżką kisielu cytrynowego. Formę posmarować tłuszczem i posypać makiem. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem.



 Na środku trochę jej rozgarnąć i w zrobione miejsce wyłożyć ciasto z kakao.



Także na nim na środku zrobić miejsce na ciasto z kisielem.



Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz