Wydawało by się że połączenie ryby z ziemniakami nie za bardzo pasuje, lecz jet to błędne myślenie, placki są smaczne i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
Ziemniaki 80 dag
Filet z dorsza lub inny 45 dag
Ogórek kiszony 1 szt.
Szczypiorek 1 pęczek
Jajko 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Bułka tarta 2 łyżki
Ketchup
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, odcedzić, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną rybę, posiekany szczypiorek i ogórek. Wbić jajko, przyprawić do smaku, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Namoczyć w wodzie ręce nabierać masę i kłaść placuszki na rozgrzany olej. Smażyć powoli z obu stron na złoty kolor i podawać z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz