Sok pomidorowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1917 roku przez Louis Perrin na francuskiej Lick Springs w południowej Indianie , gdy zabrakło soku pomarańczowego i potrzebny był jego szybki „następca”. Połączenie wyciskanych pomidorów i cukru natychmiast stało się kulinarnym sukcesem.
Od tego czasu, oprócz zwykłego soku pomidorowego, sławę zyskały też jego mieszanki z warzywami, ziołami i przyprawami (źródło http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/)
Składniki:
2 kg pomidorów
2 cebule
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
5 ziaren jałowca
8 ziaren czarnego pieprzu
3 goździki
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
½ łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wykonanie:
Pomidory umyć, pokroić razem z cebulą. Następnie zmiksować, dodać cukier, ocet, pozostałe składniki, wymieszać i zagotować. Całość przecedzić przez sito, rozlać do butelek, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut.
Ale fajny :) Muszę spróbować zrobić dla mojego Dastina bo on uwielbia.
OdpowiedzUsuń