Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie z faszerowaną kaszą papryką

Pyszny pomysł na zdrowy i lekki obiad! Pieczony kurczak w słodkim sosie z miksem zdrowych kasz z warzywami. Pycha!




Składniki na kurczaka:

2 piersi z kurczaka
1,5 łyżki miodu
2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka ketchupu
sezam
sól, pieprz, kurkuma, czosnek

Wykonanie:

Mięso myjemy, czyścimy, tniemy na paski. Pozostałe składniki mieszamy, obtaczamy nimi mięso i odkładamy do lodówki na ok. 1 h. Pieczemy przez 45 minut w temp. 45 stC w worku.

Składniki na faszerowaną paprykę:

1/3 szklanki kaszy owsianej
1/3 szklanki kaszy orkiszowej
1/3 szklanki kaszy jaglanej
włoszczyzna
2 łyżki oliwy
sół, pieprz
1 papryka

Wykonanie:

Kasze gotujemy 10 minut na półmiękko z pokrojonymi drobno warzywami (ja dodaję marchewkę, pietruszkę i kawałek pora). Odcedzamy, dodajemy oliwę i przyprawy.
Paprykę kroimy na połówki, czyścimy i faszerujemy kaszą.
Pieczemy jednocześnie z mięsem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz