Placuszki ziemniaczano- serowe z sosem kefirowym

Pyszne placuszki z sosem ze świeżego ogórka!



Składniki:

1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
½ pęczka natki pietruszki
1 jajko
20 dag żółtego sera
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Składniki na sos:

½ kg kefiru (polecam grecki)
1 świeży ogórek
1 pęczek szczypiorku
cukier do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku

Wykonanie sosu:

Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany szczypiorek i wymieszać z kefirem. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem do smaku.

Wykonanie ciasta:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i staranie utłuc. Pokroić cebulę, ser żółty, czosnek, posiekać natkę pietruszki i wszystko połączyć z ziemniakami. Przyprawić do smaku, wbić jajko, zagnieść ciasto i uformować placuszki. Następnie smażyć placuszki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz