Kasza jaglana na słodko do mięs

Mój ulubiony dodatek do mięsa na słodko- kasza jaglana z jabłkiem i suszonymi owocami. Idealnie komponuje się z drobiem i cielęciną. 



Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
½ szklanki suszonych śliwek,
½ szklanki suszonej żurawiny,
2 jabłka,
1 cukier waniliowy,
sól do smaku,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki masła.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną zalać wodą wymieszaną z mlekiem, lekko posolić, dodać masło i gotować około 20 minut, następnie wystudzić. Jabłka obrać pokroić w cienkie plastry i lekko obsmażyć na maśle, śliwki zaś pokroić w paski, dodać żurawinę i wymieszać z kaszą. Następnie wsypać cukier waniliowy, dosłodzić miodem i w razie potrzeby delikatnie dosolić.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Przyznam, że tak przyrządzona kasza to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń