Makowiec z samych białek

Ostatnio publikowałam przepis na ciasteczka z białek, które zostają nam często z przygotowania różnych potraw. Dziś kolejny przepis na wykorzystanie białek- tym razem makowiec.




Składniki:

1 szklanka mąki
1 ¼ szklanki cukru pudru
1 szklanka białek z jaj
1 szklanka maku
25 dag margaryny
1 łyżka proszku do pieczenia
1 aromat migdałowy
Tłuszcz i posypka do formy

Wykonanie:

Margarynę podgrzać i przestudzić. 

Wymieszać mak z cukrem, mąką i dodać rozpuszczoną margarynę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z resztą składników, delikatnie wymieszać. 


Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut.




Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. W weekend przetestowałam przepis. Bardzo pyszne ciasto. Smakowało wszystkim domownikom. Polecam!

    OdpowiedzUsuń