Grzyby z papryką do słoików na zimę

Już kilkukrotnie publikowałam na blogu swoje zimowe zapasy z wykorzystaniem leśnych grzybów, które w tym roku są wyjątkowo długo. Były już kurki z papryką i grzyby w przecierze pomidorowym. Tym razem grzybki z dodatkiem papryki.



Składniki:

1 kg leśnych obgotowanych grzybów
2 cebule
4 kolorowe papryki
1 szklanka oleju
Sól, pieprz
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
4 łyżki ketchupu pikantnego
4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić razem z papryką i usmażyć na oleju. Następnie dodać obgotowane w osolonej wodzie grzyby, cukier i ocet. Doprawić do smaku i dusić pół godziny. Pod koniec duszenia dodać ketchup i zmiażdżony czosnek. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Grzyby w tej postaci są doskonałym dodatkiem do zapiekanek i pizzy na zimę.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz