Ciapatki, chapati - chlebki indyjskie

Już kiedyś publikowałam podobny przepis na placki indyjskie (z mąki żytniej). Dziś nieco odmienny przepis.



Składniki:

35 dag mąki
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
kawałek słoniny

Wykonanie:

Mąkę posolić i zalać ½ szklanka ciepłej wody. Następnie wyrobić ciasto, odstawić na godzinę i jeszcze raz wyrobić na gładko. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 10 porcji i rozwałkować na cienkie , długie placki. Smażyć na patelni, lekko posmarowaną słoniną z obu stron i po chwili skropić masłem. Dosmażyć na rumiano, ułożyć jeden na drugim i potrzymać w ciepłym miejscu przez 30 minut. Podawać ze świeżym masłem lub do potraw mięsnych.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz