Składniki na ciasto:
5 dag otrąb pszennych
5 dag orzechów włoskich
5 jajek
2 łyżki mąki tortowej
15 dag cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
wiórki kokosowe do formy
Składniki na polewę:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao
10 dag masła
Wykonanie ciasta:
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i nadal ubijając dodać żółtka. Gdy masa zgęstnieje, dodać otręby, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać, przełożyć do przygotowanej małej formy. Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Wykonanie polewy:
Zagotować mleko z cukrem i kakao. Następnie odstawić, utrzeć z masłem i polać w całości ostudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz