Torcik orzechowy z otrąb pszennych- w domowej polewie czekoladowej

Idealny torcik orzechowy na bazie otrąb pszennych! mniam!



Składniki na ciasto:

5 dag otrąb pszennych
5 dag orzechów włoskich
5 jajek
2 łyżki mąki tortowej
15 dag cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
wiórki kokosowe do formy

Składniki na polewę:

3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao
10 dag masła

Wykonanie ciasta:

Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i nadal ubijając dodać żółtka. Gdy masa zgęstnieje, dodać otręby, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać, przełożyć do przygotowanej małej formy. Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić.



Wykonanie polewy:

Zagotować mleko z cukrem i kakao. Następnie odstawić, utrzeć z masłem i polać w całości ostudzone ciasto.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz