Półfrancuskie ciasteczka

Czy zastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu.  Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe.



Składniki:

35 dag mąki pszennej
15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
45 dag masła
4 żółtka jaja
1 szklanka kwaśnej śmietany
sól do smaku
cukier puder do posypki
cynamon do posypki

Wykonanie:

Obie mąki posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Po czym rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach.



Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz