Krajanka piernikowa na Święta

Krajanka idealna na nadchodzące Święta i nie tylko. Można ją przełożyć dowolnym nadzieniem lub podawać samą (bo jest bardzo aromatyczna)



Składniki:

½ kg mąki
35 dag miodu pszczelego
15 dag cukru pudru
3 dag płatków migdałowych
5 dag skórki z pomarańcza
5 gram sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
4 łyżki mleka
masło do formy
mąka do formy

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski i wlać miód. Wymieszać drewnianą łyżką, dodać migdały, skórkę z pomarańcza, przyprawy i sodę - wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubości 1 cm i przełożyć do przygotowanej foremki. Ciasto posmarować mlekiem, najlepiej pędzelkiem. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pokroić na kromeczki, przechowywać w szczelnym pojemniku (najlepiej smakuje po paru dniach).

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz