Ciasto noworoczne - Vasilopita

Vasilopita to ciasto przyrządzane raz w roku na Sylwestra w Grecji. W smaku przypomina trochę babkę cytrynową/ pomarańczową. Ciasto zawiera ukrytą monetę i przynosi szczęście na cały rok osobie, która ją w swoim kawałeczku znajdzie.



Składniki:

1 kg mąki
6 łyżeczek proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
25 dag masła
½ kg cukru
4 jajka
2/5 litry mleka
1 aromat cytrynowy lub skórka z cytryny
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Masło utrzeć na krem z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlewając stopniowo mleko. Dodać aromat i wyrobić ciasto na gładką masę. Wysmarować dwie wąskie foremki tłuszczem, przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu, ciasto ostudzić, pokroić na kromki i do jednej z nich włożyć mały pieniążek.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz