Ciasto z gruszką

Placek z tego przepisu udaje się zawsze, super smakuje z dobrą herbatką.

Składniki:

Mąka pszenna 30 dag
Cukier 20 dag
Jajka 5 szt.
Margaryna 1 szt.
Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Jogurt naturalny 2 łyżki
Płatki migdałowe 10 dag
Aromat cytrynowy 1 szt.
Gruszki 1 kg
Tłuszcz do formy
Bułka tarta do formy

Wykonanie:

Żółtka jajek, margarynę, cukier, jogurt, i kilka kropel aromatu utrzeć na pulchną masę. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Lekko wymieszać łyżką, przelać do przygotowanej foremki, ułożyć na cieście pokrojone obrane gruszki i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i piec około 45 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz