FIT pizza na spodzie z cukinii

Niejednokrotnie eksperymentowałam z przepisami na pizzę. Chciałam zrobić z niej lżejszą i mniej kaloryczną wersję. Były już pizze na cieście z mąki ryżowej, z mąki pełnoziarnistej, kukurydzianej. Dziś całkowicie odmienna wersja- z cukinii i patisona ! Muszę przyznać, że to mój dotychczasowy faworyt. Pysznie !

Składniki ciasto:

2 małe cukinie
+ opcjonalnie mały patison (można pominąć)
2 jajka
5 łyżek mąki
2 łyżki otrębów pszennych
½ łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
Bazylia, oregano
10 dag sera cheddar

Składniki pozostałe:

Ketchup lub sos pomidorowy
20 dag mozzarelli
Kilka pieczarek
Papryka
Pomidorki
Cebula


Wykonanie:

Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z soków (najlepiej przez ściereczkę). Dodać mąkę, otręby i roztrzepane jajka. Dodać starty ser cheddar, przeciśnięty czosnek, doprawić i wymieszać.
Rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp. 200 st (góra-dół).



W między czasie pokroić składniki na wierzch pizzy- można je delikatnie podsmażyć, dodajć bazylię, sól i oregano.



Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem i dodać składniki. Zapiec ponownie około 7 minut.

* ser dodany do ciasta można pominąć - jednak zdecydowanie lepiej smakuje z takim dodatkiem :)

Tradycyjna Kuchnia