Niejednokrotnie eksperymentowałam z przepisami na pizzę. Chciałam zrobić z niej lżejszą i mniej kaloryczną wersję. Były już pizze na cieście z mąki ryżowej, z mąki pełnoziarnistej, kukurydzianej. Dziś całkowicie odmienna wersja- z cukinii i patisona ! Muszę przyznać, że to mój dotychczasowy faworyt. Pysznie !
Składniki ciasto:
2 małe cukinie+ opcjonalnie mały patison (można pominąć)
2 jajka
5 łyżek mąki
2 łyżki otrębów pszennych
½ Å‚yżeczki soli
2 zÄ…bki czosnku
Bazylia, oregano
10 dag sera cheddar
Składniki pozostałe:
Ketchup lub sos pomidorowy20 dag mozzarelli
Kilka pieczarek
Papryka
Pomidorki
Cebula
Wykonanie:
Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z soków (najlepiej przez ściereczkę). Dodać mąkę, otręby i roztrzepane jajka. Dodać starty ser cheddar, przeciśnięty czosnek, doprawić i wymieszać.Rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp. 200 st (góra-dół).
W między czasie pokroić składniki na wierzch pizzy- można je delikatnie podsmażyć, dodajć bazylię, sól i oregano.
Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem i dodać składniki. Zapiec ponownie około 7 minut.
* ser dodany do ciasta można pominąć - jednak zdecydowanie lepiej smakuje z takim dodatkiem :)
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis w wersji bezglutenowej :)
OdpowiedzUsuńrobiłam na spodzie z kalafiora, na spodzie z brokuła, o cukiniowej kiedyś słyszałam, muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńDla kogoś, kto kocha placki z cukinii (ja!) bomba!
OdpowiedzUsuńOryginalna pizza! Podoba mi się ten pomysł na spód. Koniecznie do wypróbowania <3
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pizzę Fit, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń