Amur zapiekany z chrzanem na Wigilię

Kolejna rybna propozycja wigilijna.




Składniki:

1 kg amura
4 dag tłuszczu
1/8 litra śmietany
8 dag chrzanu
sól do smaku
cukier do smaku
2-3 łyżki octu 3 %

Wykonanie:

Rybę oczyścić, usunąć błonę z jamy brzusznej, dokładnie opłukać, osączyć z wody, skropić octem, osolić. Następnie pokroić w dzwonka, ułożyć na posmarowanym półmisku do zapiekania z wierzchu oblać stopionym tłuszczem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec wolno około 30-40 minut, często podlewając wodą (2-3 łyżki). Gdy ryba jest upieczona , oblać zmieszaną z tartym chrzanem (może być ze słoiczka) lekko osoloną i ocukrzoną śmietaną. Piec jeszcze kilka minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz