Paszteciki w bułeczkach

Pyszny domowy pasztet pieczarkowy podany w zapieczonej bułce.



Składniki:

10 małych bułeczek
2 dag masła
30 dag wędliny (mogą być resztki świąteczne)
10 dag pieczarek
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
1 cebula biała
2 łyżki tłuszczu
4 łyżki wywaru (może być z kostki)
1 żółtko jaja
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Wędlinę pokroić i zmielić . Pieczarki , cebulę obrać, opłukać, posiekać, podlać wywarem z tłuszczem i dusić około 20 minut. Następnie dodać wędlinę, zaciągnąć śmietaną wymieszaną z mąką, przyprawić do smaku i zagotować. Bułeczki naciąć od góry, zdjąć czapeczki, wyjąć miąższ. Następnie napełnić przygotowanym farszem, przykryć czapeczkami i ułożyć na blaszce. Posmarować masłem, przycisną dobrze czapeczki. Piec w piekarniku do zrumienienia aż będą chrupiące. Podawać na ciepło jako przekąskę.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz