Ziemniaczane kulki z pieca

Masz już dość tradycyjnych ziemniaków do obiadu? Spróbuj tego!




Składniki:

2 kg ziemniaków,
3 jajka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 cebule,
1 łyżka masła,
½ Å‚yżeczki gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
mÄ…ka do panierki.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc bardzo dokładnie. Następnie dobrze ostudzić, wbić jajka, dodać śmietanę, natkę pietruszki, posiekaną i usmażoną na maśle cebulę oraz przyprawić do smaku.



Masę wyrobić rękoma, następnie formować kule i obtaczać w mące. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia w temperaturze 190 stopni przez 35 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: