Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym

Ekspresowa, w zasadzie 3 składnikowa zapiekanka ziemniaczana. Prosta, szybka ale za to bardzo smaczna.



Składniki:

1 ¼ kg ziemniaków
½ kg sera wędzonego
5 dag smalcu
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, opłukać i wysuszyć na ścierce. Następnie przełożyć do rondelka z roztopionym smalcem i smażyć na złoto przez 15 minut. Dodać przyprawy do smaku cały czas mieszając. Smażyć jeszcze przez pół godziny. Ser pokroić w paski, dodać połowę do ziemniaków i smażyć jeszcze bez przykrycia do rozpuszczenia się sera. Po czym potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć resztą pozostałego sera i zapiec przez chwilę w piekarniku do połączenia się składników.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: