Szwedzkie klopsy jak z ikei (pieczone)

Smaczniejsza, zdrowsza i sprawdzona wersja słynnych klopsików z IKEI :)





Składniki:

30 dag mielonego mięsa wieprzowego
150 ml soku jabłkowego
1 jabłko
½ sÅ‚oiczka korniszonów
1 jajko
1 czerstwa bułka
20 ml wódki
sól do smaku
pieprz do smaku
4 łyżki posiekanej rukoli

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w soku jabłkowym, odcisnąć i wymieszać z mielonym mięsem. Korniszony i jabłko drobno posiekać, dodać do mięsa razem z jajkiem, wódką, rukolą i przyprawami do smaku. Następnie dokładnie wymieszać masę , formować pulpeciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika 220 stopni i piec przez 25 minut na rumiano.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz