Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka na kruchym spodzie

Tradycyjny, pyszny jabłecznik.

Polecam również inne przepisy na szarlotki --> tutaj





Składniki na ciasto:

½ kg mąki krupczatki
20 dag masła
10 dag margaryny
5 ugotowanych żółtek
15 dag cukru pudru
papier do pieczenia
cukier puder do posypki

Składniki na farsz jabłkowy  (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę):

1 kg jabłek
cynamon
cukier do smaku

Wykonanie:

Wymieszać składniki na kruche ciasto i pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie podzielić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec na złoty kolor. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, (jeżeli mamy jabłka bardzo soczyste to musimy odcisnąć sok), przyprawić cukrem i cynamonem według uznania. Rozłożyć na podpieczonym i wystudzonym placku, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni około 45 minut również na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. to nie ma proszku do piecenia ani drozdzy i tak pieknie wyroslo ?

    OdpowiedzUsuń