Smacznego :) nie tylko w Tłusty Czwartek- od czasu do czasu każdemu należy się chwila przyjemności :)
Inny przepis na domowe pączki --> tu
Składniki:
½ kg mąki krupczatki
8 dag drożdży
6 żółtek
10 dag masła
1 łyżka spirytusu
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
1 szczypta soli
1 aromat cytrynowy
róża do nadzienia
olej do smażenia
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z części mąki, mleka, drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać utarte z cukrem żółtka, resztę mąki, sól, spirytus i aromat. Wyrobić ręką ciasto aż będzie odstawało od ręki ( około ½ godziny) po czym wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać nadal przez chwilę i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 2 godziny.
Kiedy ciasto zwiększy objętość, urywać małe kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nadziewać powidłem i układać na stolnicy formując pączki. Kiedy pączki podrosną, kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron i po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Z tego rodzaju ciasta możemy robić bułeczki, obwarzanki lub faworki pączkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz