Bułki drożdżowe z kapustą

Co prawda pracochłonne, ale za to jakie pyszne bułeczki babuni z kapustą. Polecam!


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3 jajka
5 dag masła
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

75 dag kapusty kiszonej
25 dag ziemniaków
2 cebule
¼ kostki masła
1 jajko do smarowania bułek
1 kostka grzybowa
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do formy

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego mleka, cukrem, łyżką mąki- po czym odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać mąkę z rozczynem, mlekiem, jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Wykonanie nadzienia:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Cebule drobno posiekać i usmażyć na chrupiąco. Kapustę przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką.



Wykonanie bułeczek:

Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku z cebulką.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz