Szybkie ciasto z samych białek

Ekspresowy pomysł na wykorzystanie białek. Szybki, prosty i co najważniejsze pyszny!



polecam także:
Biszkopt z samych białek- z jabłkami


Składniki:

6 białek
6 łyżek zimnej wody
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki octu
6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 śnieżki
400 ml mleka
½ kg dowolnych owoców
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Z białek ubić pianę na sztywno, dodając w międzyczasie wodę, cukier, ocet oraz cukier waniliowy. Przygotować formę, wlać ubitą masę i piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć na ostudzony już placek i ozdobić owocami.




Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz