Ravioli z nadzieniem pieczarkowo- oliwkowym

Ravioli - czyli małe pierożki z dowolnym nadzieniem przygotowywano już w XIV wieku. W Wenecji w połowie XIV wieku w książce kucharskiej można było znaleźć przepisy na ravioli z zielonych ziół z jajkiem, świeżym serem duszone w rosole.



Składniki na ciasto:

2 szklanki mÄ…ki
1 jajko
2/3 szklanki wody
Sól do smaku 

Składniki na nadzienie:

10 dag pieczarek
10 dag czarnych oliwek
1 cebula
1 żółtko jaja
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Wykonanie:

Pieczarki opÅ‚ukać, pokroić i razem z cebulÄ… usmażyć na oleju. Oliwki odcedzić i razem z pieczarkami rozdrobnić blenderem. Dodać żółtko, buÅ‚kÄ™ tartÄ…, przyprawić do smaku i dokÅ‚adnie wymieszać. Z podanych skÅ‚adników zagnieść ciasto, cienko rozwaÅ‚kować, wykrawać kieliszkiem krążki. 


Na każdym kÅ‚aść porcjÄ™ nadzienia, nakryć drugim krążkiem i zlepić brzegi widelcem. 


Gotować przez kilka minut w osolonej wodzie . Podawać w rosole lub polane tÅ‚uszczem. 


Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na pierożki. Muszę przyznać, że do tej pory jeszcze nie połączyłam pieczarek z oliwkami w farszu pierogowym. Ale na pewno ten pomysł wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń