Ravioli - czyli małe pierożki z dowolnym nadzieniem przygotowywano już w XIV wieku. W Wenecji w połowie XIV wieku w książce kucharskiej można było znaleźć przepisy na ravioli z zielonych ziół z jajkiem, świeżym serem duszone w rosole.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mÄ…ki
1 jajko
2/3 szklanki wody
Sól do smaku
Składniki na nadzienie:
10 dag pieczarek
10 dag czarnych oliwek
1 cebula
1 żółtko jaja
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki opłukać, pokroić i razem z cebulą usmażyć na oleju. Oliwki odcedzić i razem z pieczarkami rozdrobnić blenderem. Dodać żółtko, bułkę tartą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem krążki.
Na każdym kłaść porcję nadzienia, nakryć drugim krążkiem i zlepić brzegi widelcem.
Gotować przez kilka minut w osolonej wodzie . Podawać w rosole lub polane tłuszczem.
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pierożki. Muszę przyznać, że do tej pory jeszcze nie połączyłam pieczarek z oliwkami w farszu pierogowym. Ale na pewno ten pomysł wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń