Zupa krem z cykorii i porów

Cykoria to warzywo, które nie jest jeszcze tak popularne. Choć szczerze mówiąc dziwi mnie to- przede wszystkim ze względu na jej pyszny smak, wiele wartości odżywczych i niską cenę. Przedstawiam zatem ekspresową, smaczną i bardzo zdrową zupkę.



Składniki:

½ kg cyrkonii
2 pory
2 łyżki masła
4 ziemniaki
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego (bez glutenu)
Sól
Pieprz

Wykonanie:

Cykorię i pory kroimy i obsmażamy na maśle przez 10 minut na wolnym ogniu. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy tyle wody aby pokryła całą zawartość garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, następnie miksujemy, zaciągamy śmietaną (niekoniecznie) i podajemy np. z grzankami.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz