Pampuchy- pyzy drożdżowe

Dziś pampuchy w nieco odmiennej formie. Tradycyjnie przyrządza się je na parze. Ja dziś spróbowałam upiec je w piekarniku- wyszły równie pyszne.




Składniki:

3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
3 jaja
3 dag drożdży
Aromat lub cukier waniliowy
1 łyżka masła
Nutella
Sól
Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy
Ziarno do posypki

Wykonanie:

Drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru rozpuścić ciepłym mleku i dodać do mąki. Następnie ubić jajka z resztą cukru, włożyć do naczynia razem z aromatem, masłem i solą do smaku. Wyrobić ciasto po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Z gotowego ciasta formować placuszki, nakładać łyżeczką Nutellę  (polecam domowej roboty) lub marmoladkę i zlepiać bułeczki. Następnie maczać w rozpuszczonym tłuszczu, układać w przygotowanej tortownicy i posypać ziarnem np. słonecznika w karmelu. Piec przez pół godziny w temperaturze 170 stopni.

Tradycyjna Kuchnia