Składniki:
5 jabłek winnych
30 dag mąki
½ kostki masła
¾ szklanki cukru
3 jajka
1 cytryna
1 cukier waniliowy
4 łyżki czarnych jagód
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy
Wykonanie:
Umyć 3 jabłka, wykroić środki i pokroić w plasterki, następnie skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek
i czarnych jagód.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni.
Świetnie wygląda; plastry z jabłek z jagodami wyglądają jak kwiaty :)
OdpowiedzUsuń