Szarlotka z czarną jagodą

Tradycyjna szarlotka, zwana również jabłecznikiem- z dodatkiem czarnej jagody. Prezentuje się wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej.




Składniki:

5 jabłek winnych
30 dag mąki
½ kostki masła
¾ szklanki cukru
3 jajka
1 cytryna
1 cukier waniliowy
4 łyżki czarnych jagód
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Wykonanie:

Umyć 3 jabłka, wykroić środki i pokroić w plasterki, następnie skropić sokiem z cytryny. 


Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. 


Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek


 i czarnych jagód. 


Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Świetnie wygląda; plastry z jabłek z jagodami wyglądają jak kwiaty :)

    OdpowiedzUsuń