Wigilijna kapusta na wywarze grzybowym

Tradycyjna potrawa wigilijna- w nieco nietypowej odsłonie- ugotowana na wywarze grzybowym.



Składniki:

1 główka kapusty
2 ½ szklanki wywaru grzybowego
sól do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
2 łyżki mąki
2 łyżki tłuszczu

Wykonanie:

KapustÄ™ poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, wÅ‚ożyć kapustÄ™ i gotować okoÅ‚o 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku , dusić nastÄ™pne 20 minut, poÅ‚Ä…czyć z zasmażkÄ… zrobionÄ… z mÄ…ki i tÅ‚uszczu, zagotować i odstawić. Polecam podawać z fasolÄ… „JaÅ›” ugotowanÄ… na sypko.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachÄ™camy do dodania przepisu do akcji „Potrawy Å›wiÄ…teczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze Å›wiÄ…teczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń